ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ANTIVIRUS ΣΤΟ PC ΣΟΥ; (και στο κινητό σου;) Άκουσέ μας και θα ησυχάσεις μια για πάντα από προβλήματα λογισμικού και ιών |
|
Κακά τα ψέματα. Όλοι την έχουμε πάθει. Και ας είχαμε ένα "τιμημένο" (πως λέμε "σήκωσέ το, το τιμημένο...") antivirus. Γιατί; Επειδή ο ιός βγαίνει σήμερα, μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι οι προγραμματιστές των antivirus, να φτιάξουν ενημέρωση, να την κατεβάσεις... πάει! Κλάψε τα αρχεία σου. Και δεν είναι μόνο οι ιοί. Είναι σχεδόν όλα τα "καλά προγράμματα" που κάνουν διάφορες μαλακίες πίσω από την πλάτη σου και δεν το παίρνεις χαμπάρι. ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΟΥ, θα πεις. Αν δουλεύει ο υπολογιστής μου, σκορδοκαΐλα μου. Αμ δεν είναι έτσι. Από τον υπολογιστή και από το κινητό μπαίνεις στην ΤΡΑΠΕΖΑ, διαβάζεις προσωπικά και επαγγελματικά e-mail, ικανοποιείς τα βίτσια σου, ... Δεν θες τίποτα από όλα αυτά να πέσουν σε ξένα χέρια και ...μάτια. Αν θες να με ακούσεις, βάλε ένα firewall. Έστω και δοκιμαστικά. Και τότε θα ανακαλύψεις ότι: Δεκάδες προγράμματα που κανονικά ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ, στέλνουν στοιχεία στο "αφεντικό τους". Προγράμματα νόμιμα. Χωρίς ιούς.
Και όσον αφορά στους ιούς: οι ιοί σήμερα είναι διαδικτυακοί. Δηλαδή τους κολλάς από το ίντερνετ και για να ενεργοποιηθούν επικοινωνούν μέσω ίντερνετ με το "αφεντικό τους". Γιατί; Επειδή θέλει να έχει στατιστικά ο τύπος που το έφτιαξε, επειδή σου κλέβει τα στοιχεία για να σου στείλει e-mail: δώσε χρήμα για να σου βγάλω τον ιό, για χίλιους δυο λόγους. Εγκαθιστώντας ένα Firewall το βάζεις να σε ρωτάει τι θα κάνει κάθε φορά. Έτσι μαθαίνει τι πρέπει να μπλοκάρει και τι όχι. Ξεκινάς λοιπόν χωρίς να κάνει τίποτα. Αμέσως κουδουνάκια. Τα περισσότερα είναι από τα προγράμματα UPDATE του αντιβιωτικού, του Chrome και του Edge. Το πρώτο το αφήνω να επικοινωνεί. Τα άλλα όχι. Το Chrome δεν χρειάζεται update κάθε μέρα. Και ξαφνικά βλέπεις ότι γίνεται της Π....όπης. Διάφορα τρελά προγράμματα (και της Microsoft) αρχίζουν να επικοινωνούν. BLOCK ΟΛΑ. Έτσι γλιτώνεις και από το Microsoft Update που σου μπλοκάρει τον υπολογιστή με το έτσι θέλω για μισή ώρα όταν θες να κάνεις δουλειά. Μετά ανοίγεις ένα πρόγραμμα. Π.χ. το Photoshop. Αν δεν έχεις λογαριασμό cloud, τι στο διάολο θέλει να επικοινωνήσει με το ίντερνετ; BLOCK. Ανοίγεις το Chrome. Ε, του το επιτρέπεις. Αυτή είναι η δουλειά του. Και έτσι βήμα - βήμα χτίζεις το Firewall του υπολογιστή σου και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Που θα βρεις Firewall; Το καλύτερο είναι το Windows 10 Firewall της Sphinx Software (όχι δεν παίρνουμε λεφτά από αυτή, αλλά και να παίρναμε, αν ήταν μαλακία θα το λέγαμε και ας μην μας ξαναέδινε ποτέ λεφτά). Αρκετά καλά είναι το Firewall του Avast Pro. Απλά με την τελευταία αναβάθμιση τα έκανε λίγο σκατά με τις ρυθμίσεις, ίσως να κακομάθαμε και από το προηγούμενο. Ξέρετε τι λένε, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Αν δείτε ότι έχει διακοπεί κάποια επικοινωνία στον υπολογιστή σας, πάει να πει ότι μπλοκάρατε κάτι που δεν χρειαζόταν να το μπλοκάρετε. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ: δεν το ξέρω; Το μπλοκάρω. Απλά πας στη λίστα του Firewall και το ξεμπλοκάρεις. ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΩ; Θα χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου. Αν για παράδειγμα δεν βλέπεις τον δικτυακό εκτυπωτή, πας, τον ανοίγεις (ON), κοιτάς αν τον βλέπει κάποιος άλλος υπολογιστής ή το κινητό σου. Αν ΟΧΙ, τότε το πρόβλημα είναι στον εκτυπωτή. Αν τον βλέπουν, τότε πας στο Firewall και ό,τι βλέπεις με τη λέξη PRINT / PRINTER το ενεργοποιείς. Τόσο απλά. Μια σταλιά μυαλό και είσαι έτοιμος.
|
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ (κάντε κλικ για να διαβάσετε άρθρα με το ίδιο θέμα): FIREWALL ANTIVIRUS INTERNET PC WINDOWS |
ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΤα άρθρα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο |
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΤα άρθρα που ξετρέλαναν κόσμο |
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑΤα άρθρα με τα χειρότερα views! |